Akadémiai lélekörlő

by a csodálatos pamplemousse

Egy egyetemi tanár várt a buszra egy egyetemhez közeli buszmegállóban. Furcsa botortalansággal szállt fel az alacsonypadlós járműre. Először úgy tűnt, valami baleset történhetett a lábával, de amikor az utasok legnagyobb megdöbbenésére koordinálatlan ügyetlenséggel az előttem ülő székbe csapódott, minden világossá vált. Megütött az erős alkohol szaga. A tanárnő maradék méltóságát megőrizve, táskája mélyén matatott, hogy bármilyen szemkontaktust elkerüljön. Rutinos mozdulatai elárulták, nem először fordul ez vele elő.

Ha mindez itthon történt volna, az egy millió alkoholbeteg országában, ahol a mindennapi élmény – utcán, munkahelyen, iskolában, otthon, – mindenkit immunissá tesz a betegség mögötti emberi tényező meglátására, talán egy szánakozó tekintettel túlléptem volna ezen a tanárnőn is. Ebben a szegletének a világnak azonban részeg embereket a legritkább esetben látni az utcán, és azok is általában a hétvégi bulik legfiatalabbjai, akik még fizikai határaikat feszegetik. Ez az egyetemi tanár, jólszituált, magasan képzett középkorú nő, viszont nyilvánvalóan nem szórakozni volt. Irodájából tartott hazafelé vasárnap este.

Minden alkoholbetegség mögött valami személyes tragédia áll. A tanárnőé talán az akadémiai élet maga, mely kíméletlen meritokráciájával mutatja a legkegyetlenebb tükröt tagjai felé. Folyamatosan. Nincs megállás, nincs szabad este, nincs hétvége. Különben a még tehetségesesbb, még motiváltabb másik viszi el előle azt a kis lehetőséget (munkát, pályázatot, konferenciát) is, ami ebben a világban szűkösen adódik. Mindezt a lelkiterhet elviselni hatalmas erőpróba. Ez a tanárnő  azonban – minden tehetsége és legjobb iskolázottsága ellenére is –, csupán részmunkaidős állásokat kapott immár harminc éve. Családja nem volt, nem lehetett, hiszen karrierjére áldozta minden idejét. Így most, azon a vasárnap estén és minden más ilyen estén, egyedül volt, van. Szörnyen egyedül. Az ő tragédiája, hogy nem állta ki az akadémiai világ próbáját. Lelke beleroppant.